YUSUF AHLATCI’DAN AK PARTİ 24. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJI

Okuduğunuz haber
AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ (AYÇ) ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR

BELEDİYEDEN "DOLANDIRICILIK" UYARISI

Anasayfa   /    Gündem    /    AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ (AYÇ) ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR

AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ (AYÇ) ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR

Amerikan Yavru Çürüklüğü (AYÇ)’nün bal arılarını (Apis mellifera) etkileyen ve oldukça ölümcül sonuçlara yol açan bir hastalık

GÜNDEM      16 Agustos 2025 - 09:46     0

AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ (AYÇ) ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR

Uzman Biyolog İhsan Soytemiz, Amerikan Yavru Çürüklüğü (AYÇ)’nün bal arılarını (Apis mellifera) etkileyen ve oldukça ölümcül sonuçlara yol açan bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastalığın etkeni, Paenibacillus larvae isimli Gram-pozitif, spor oluşturan bir bakteridir. Bu bakteri, kontamine yiyeceklerle genç larvalara bulaşır. Larva bağırsaklarında çoğalan bakteri, kısa sürede arının bağışıklık bariyerini aşarak vücut sıvısına yayılır ve larvaların ölümüne neden olur.

ARICA PROBIOTICS: Doğal ve Etkili Çözüm

AYÇ ile mücadelede ARICA ACTIVE BEE PROBIOTICS doğal ve bilimsel temelli bir alternatif olarak öne çıkmaktadır.

? Patojenlere Karşı Koruma

Probiotikler, arıların vücudunda ve kovan ortamında zararlı mikropların yaşamasını imkânsız hale getirir. Mantar, patojenik bakteri ve viral hastalıkların oluşumunu %100 doğal yollarla engeller.

? Bağışıklık Güçlendirme

Arıların bağışıklık sistemlerini destekleyerek hastalıklara karşı dirençlerini hızlı şekilde artırır. Mikrobiyal dengenin korunması, kolonilerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

? Spor Çimlenmesini Engelleme

AYÇ’nin yayılmasında kritik adım, P. larvae sporlarının çimlenmesidir. Probiotikler, sporların çimlenmesini tetikleyen maddeleri parçalayarak veya ortadan kaldırarak hastalığın yerleşmesini önler.

? Enzimatik Aktivite

Probiotik laktobasiller tarafından üretilen tirozin dekarboksilaz (TDC) enzimi, spor çimlenmesini tetikleyen l-tirosin maddesini parçalayarak AYÇ’ye karşı önemli bir bariyer oluşturur.

Bilimsel Çalışmalar

Bal arılarından izole edilen 5 farklı laktik asit bakterisinin (LAB), laboratuvar ortamında P. larvae’nin büyümesini engellediği görülmüştür.

LAB suşlarının larvalara ve yetişkin arılara verilmesi, antimikrobiyal peptit genlerinin (abaecin, defensin, hymenoptaecin) aktivitesini artırmış, arıların doğal bağışıklık tepkisini güçlendirmiştir.

Başka bir çalışmada, BioPatty ile desteklenen kovanlarda doğal AYÇ salgınına karşı kolonilerin daha dirençli olduğu, larvalardaki patojen yükünün belirgin şekilde azaldığı tespit edilmiştir.

Sonuç:

ARICA PROBIOTICS, arıların bağışıklığını güçlendirerek ve P. larvae sporlarının çimlenmesini durdurarak AYÇ’ye karşı etkili bir koruma sağlar. Bu özellikleriyle, antibiyotik kullanımına karşı arıcılık sektöründe güçlü ve doğal bir alternatif sunmaktadır. www.turkbioder.org

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ